Çin’nin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve çok kısa bir sürede Tüm Dünyay’yı etkisi atına alan yeni koronavirüsü Covid 19 hakkında pek çok komplo teorileri kurulmakta ve asılsız bilgi yayılmakta. İnternet üzerinden virüs hakkında inanılmaz bilgi akışı var ve hepimiz doğru yanlış neye, kime inananıcağımızı şaşırmış durumdayız. Biz bu makalemizde Dünya sağlık Örgütü gibi güvenilir yerli ve yabancı kaynaklardan derlediğimiz bilgileri size sunarak hastalık hakkında doğru sanılan yanlışları düzeltmeye çalıştık.
Öncelikle hastalığın şu anda sıcak yaz yaşayan 30-35 derece ülkelerde de yaygın olduğunu belirtelim. Virüsün öldüğü sıcaklıkta (60 derece yarım saat) oldukça yüksek. Hava durumu ister eksilerde kış olsun , ister sıcak yaz 40 derece olsun, insan bedeni 36-37 derecede sabittir. Virüsler İnsandan insana damlacık yolu ile bulaştığından dışarıda ki hava koşulları etkilememekte.
Koronavirüsü yetişkin yaştaki tüm bireyleri etkileyebilir. Yaş ilerledikçe hastalığı daha ağır geçirme olasılığı artmaktadır. Kırk yaş altında binde iki olan ölüm oranı seksen yaş üzerinde yüzde on beşe çıkmaktadır.
Evet bunlar normal soğuk algınlığı semptomları olsa da kesin koronavirüsü hastalığı yok garantisi vermez!
Su ısısı ve virüs arasında kanatlanmış bir ilişki yoktur. Ancak bol su içmek hastalık döneminde yararlı olacaktır. Tabi boğazdaki virüsleri yıkayamazsınız! Su içerek mideye ve mide asidinde yok edemezsiniz.
Dünya sağlık örgütü ve NHS ev hayvanlarından insanlara virüsün geçtiğinin ispatlanmadığını, saptanmadığını belirtmekte.
Ancak ben burada bir parantez açmak istiyorum. Hayvan hasta olmayabilir ancak Koronavirüsü hastası bir insan yakın zamanda kürkünü ellemiş, ağzını yüzünü yalamış ise başka bir insan dokunduğunda kendisine bulaştırabilir.
Koronavirüs enfeksiyonu solunum su damlacıkları ile yayılmakta. Hapşırma ve öksürük. Kan yolu ile değil. Sivrisinekler bulaştırmaz.
Bu en yaygın yanlış bilgilerden birisi. Koronavirüsü hastası pek çok genç nefesini 10 saniyeden fazla tutabilirken, hasta olmayan pek çok yaşlı nefesini 10 saniye tutamayabilir.
Kan bankaları koronavirüsü testi yapmaz. Kan bağışı hayat kurtarmak için yapılmalı doğru bir davranış değil.
Koronavirüsü son derede ciddi bir hastalık. Başlarda hafife alan ülkeler şu anda çok zor durumdalar. Hasta ve ölü sayısı gün geçtikçe artmakta. Koronavirüsü Kitlere kısa sürede yayıldı. Grip asla Dünya çapında Toplumsal paniğe ve Ekonomik krize yol açmadı. Araba kazaları böyle bulaşıcı değildir ve ölüm sayısı gün geçtikçe katlanarak artmaz. Önlem alınmadığı sürece kayıpların artması kaçınılmaz.
Bu nedenle sosyal izolasyon şart. Kendi hayatımızı ve çevremizdekilerin hayatını tehlikeye atmamak için önlem almalıyız.
Su ve sabun virüsleri derimizden temizlemek için en etkin yöntem. Bazı dezenfektanlar sadece bakterilerde etkili. Su ve sabun bulamıyorsak 75% alkol bazlı el dezenfektanlarını tercih edin.
Koronavirüsleri zaten yıllardır var ve covid19 un yapay olmadığı defalarca ispatlandı.
Hastalığın meyve ve sebze tüketiminden geçtiğine dair bir veri bulunmamaktadır. Genel temizlik kurallarına uygun temizlenip yıkanarak tüketilmelidir.
Eğer hasta insanlar ile direk temasınız yok ise dışarı çıktıktan sonra evde Kıyafetleri dezenfekte etmek gibi rasyonel bir yaklaşımın gereği yoktur. Normal yıkama ile yıkamanız yeterlidir.
Sosyal izolasyon kurallarına uyulması ve el dezenfeksiyonuna, gerekli temizlik kurallarına uyulması durumunda virüsten hasta olmamak mümkündür. Karantina ve izolasyon bu hastalık ile en iyi önlemlerdir.
Koronavirüsünün 4 gün boğazda kaldığı ile bir bulgu, tespit yok. Aynı zamanda Tuzlu, sirkeli suyun virüsü karşı bir etkisi de bulunmamakta. Bu hastalığın ilacı değil. Tuzlu su ile yapılacak işlemlerin burun ve boğazda ki mukozaya, solunum yollarına zarar vererek virüsle savaşan hücrelere zarar vereceğinden tersine hastalıklara karşı bağışıklığımızı düşürecektir. Kurutma makinası iddiası da aynı şekilde zarar verici ve yanlıştır!
Hastalıkta genetik seçicilik özelliği bulunmamakta. Kronik hastalığı olan insanlarda daha ağır seyrediyor.
İçerdikleri antimikrobiyal (alisin-kuvartesin) özelliklere rağmen koronavirüsüne karşı koruma sağlayacaklarına dair bilimsel bir veri yok.
Ne yazık ki Antibiyotikleri virüsleri değil sadece bakterileri öldürür. Antibiyotikler Koronavirüse karşı önleyici ve ya tedavi olarak kullanılmamalıdır. Ama hastaneye yatırılırsanız antibiyotik bakteriyel koenfeksiyon riskine karşı size verilebilir.
O kadar çok bilgi kililiği var ki bu yazıyı bir kitap kadar uzatmak mümkün, bu nedenle açıklama kısmını kaldırıp sadece doğru bilinen yanlış başlıkları sıralayacağım.